Gå direkt till innehåll

Ämnen: Hållbarhetsfrågor/CSR

Gunnar Hagman, Skanska Sveriges tidigare vd, ny styrelseordförande i WA3RM AB

WA3RM AB utser Gunnar Hagman till ny styrelseordförande

WA3RM AB:s styrelse har idag utsett Skanska Sveriges tidigare vd Gunnar Hagman till ny arbetande styrelseordförande. Gunnar har sedan våren 2023 varit ledamot av WA3RM AB:s styrelse men tar nu steget till ordförande. Som arbetande styrelseordförande i WA3RM kommer Gunnar Hagman att fokusera på WA3RMs fortsatta expansion,.

atNorths datacentercampus, DEN02, kommer att ha en initial kapacitet på 250 MW och restvärmen från anläggningen kommer att återvinnas tillsammans med WA3RM, som en del av en toppmodern växthusanläggning för grönsaksproduktion.

WA3RM i partnerskap med atNorth för återanvändning av överskottsvärme från danskt datacenter för ansvarsfull grönsaksproduktion i växthus

Tillsammans med atNorth planerar WA3RM att utveckla ett nytt stort projekt i Varde kommun på den danska västkusten. Datacentercampuset kommer att ha en initial kapacitet på 250 MW och restvärmen från anläggningen kommer att återvinnas tillsammans med WA3RM, i en toppmodern växthusanläggning för grönsaksproduktion. Det totala området för datacenter- och växthusprojektet omfattar 174 hektar.

WA3RMs första utvecklingsprojekt, Regenergy Frövi - ett växthus på 100 000 kvm för odling av 8 000 ton tomater uppvärmt med spillvärme från ett pappersbruk

WA3RM publicerar Grönt Obligationsramverk granskat av DNV

Under 2023 initierade Regenergy Frövi AB (”RFAB”) en obligationsemission om upp till 70 miljoner euro i syfte att finansiera utvecklingen av företagets växthusprojekt. När projektet är färdigställt kommer upp till 19 600 ton lokalt odlade tomater att produceras årligen genom återanvändning av spillvärme från ett närliggande pappersbruk.

 Gällivares kommunalråd Henrik Ölvebo (MP) tillsammans med kommunalrådskollegan Birgitta Larsson (S) i växthuset i Frövi.

Restvärmen i fokus vid Gällivare kommun och LKAB:s studiebesök vid tomatodlingen i Frövi

Representanter för LKAB, Gällivare Energi och Inlandsbanan besökte WA3RM:s anläggning i Frövi, där 8 000 ton tomater ska odlas årligen med hjälp av restvärme från ett näraliggande pappersbruk. Besöket var ett led i förberedelserna inför byggnationen av Hybrits demonstrationsanläggning som kommer att generera stora mängder restvärme som ska återvinnas på olika sätt.

Dan Andersson, vd EcoDataCenter och Jacques Ejlerskov, vd WA3RM som står bakom en ny cirkulär industrisatsning på 18 miljarder kronor i Östersund.

Mångmiljardsatsning på storskalig livsmedelsproduktion i Östersund med hjälp av restvärme från nytt datacenter

I nära samarbete med EcoDataCenter, Jämtkraft och Östersund kommun kommer WA3RM att etablera en ny storskalig livsmedelsproduktion kallad Regenergy Östersund. Verksamheten kommer att utnyttja restvärme från det planerade EcoDataCenter 2 i Östersund. EcoDataCenter och WA3RMs investering uppgår totalt till cirka 18 miljarder kronor och beräknas fullt utbyggt kunna sysselsätta upp emot 1000 personer.

Gunnar Hagman - ny styrelseledamot i WA3RM AB

Gunnar Hagman ny styrelseledamot i WA3RM AB

WA3RM fortsätter att stärka organisationen genom att utse Skanska Sveriges tidigare VD Gunnar Hagman till ny arbetande styrelseledamot. På WA3RM kommer Gunnar Hagman att ha ett särskilt fokus på att utveckla WA3RM:s kommande projekt i Gällivare baserat på restvärme från Hybrit-teknologin.

Överskottsvärmen från nya serverhallar ska framöver användas för att möjliggöra livsmedelsproduktion i Sverige. Det är resultatet av ett samarbetsprojekt mellan svenska EcoDataCenter och cirkulära industriaktören WA3RM.

Ny modell för cirkulära datacenter skapar hållbar och storskalig livsmedelsproduktion

Överskottsvärmen från nya serverhallar ska framöver användas för att möjliggöra livsmedelsproduktion i Sverige. Det är resultatet av ett samarbetsprojekt mellan svenska EcoDataCenter och cirkulära industriaktören WA3RM. Siktet är inställt på storskalig odling, som bland annat förväntas bidra stort till Sveriges självförsörjning av livsmedel.

Marie-Pierre Echavidre och Oliver Ottval, nya projektingenjörer på WA3RM

WA3RM stärker projektorganisationen med fler utvecklingsingenjörer

WA3RM är inne i en snabb tillväxtfas där ett flertal cirkulära projekt i industriell skala är under utveckling och konstruktion. För att ytterligare stärka projektorganisationen anställer WA3RM två erfarna utvecklingsingenjörer. Marie-Pierre Echavidre kommer att driva projektutveckling inom industriell återvinning och Oliver Ottvall kommer att arbeta med projektutveckling inom vattenbruk.

Jack Fraser - ny hållbarhetschef på WA3RM

WA3RM rekryterar ny hållbarhetschef

WA3RM anställer Jack Fraser som hållbarhetschef. Han kommer närmast från Thule Group, där han varit global hållbarhetsspecialist. I sin tidigare konsultkarriär har Jack jobbat för bland annat Carlsberg och Bisagni Environmental Enterprise. Jack Fraser har en mastersexamen inom Environmental Management and Policy från Lunds Universitet.

Thomas Parker, vd WA3RM AB

EQT Foundation investerar i WA3RM

Stiftelsen EQT Foundation gör en investering i Malmöbolaget WA3RM AB. EQT Foundation stöttar företag i tidiga skeden och ideella organisationer, vilket möjliggör entreprenörskap som gör skillnad. WA3RM AB fick nyligen in 20 MEUR för att investera i projekt för återvinning av industrins restprodukter som till exempel restvärme och koldioxid.

WA3RM tar in 20 miljoner euro i första stängningen av sin fond

Impact-bolaget WA3RM har säkrat 20 miljoner euro i den första stängningen av WA3RM Regenergy Developer Fund I. Investerare är den danska investmentfirman Selected Group A/S, som planerar att investera ytterligare 30 miljoner euro i fonden. Avsikten med fondens investeringar är att utnyttja industriella restströmmar för att hållbart producera livsmedel i växthus och landbaserat vattenbruk.